Mooie resultaten voor de bovenbouwturnsters van S.O.S.!

Afgelopen zaterdag 13 januari kwamen onze bovenbouwturnsters uit de 5e en 6e divisie voor het eerst dit seizoen in actie. Deze 1e plaatsingswedstrijd werd gehouden in de turnhal in Twello. Er werden mooie resultaten behaald. De turnsters hadden in deze wedstrijd elk hun eigen hobbeltjes te nemen. Sommige elementen blijven spannend… Als je er dan in slaagt om je angst te overwinnen en deze elementen met succes te voltooien, dan dan mag je heel tevreden en trots zijn!

Alicia en Jiska (6e divisie – junior supplement G) waren deze wedstrijd als eerste aan de beurt. Ze begonnen op balk. Voor Jiska een doorn in het oog en dan moet je ook nog op dit onderdeel starten… De oefening was niet heel stabiel en bepaalde elementen zijn helaas niet toegekend, waardoor haar D-score laag uitviel. Gelukkig wist Jiska zo netjes mogelijk te turnen waardoor het uiteindelijk nog relatief meeviel. Alicia wist een hele stabiele oefening te laten zien. Weinig wiebels en geen vallen. Ondanks dat één eis niet werd toegekend en Alicia hiermee sowieso al een halve punt misliep, wist Alicia knap 3e te worden op dit onderdeel. Op vloer wisten beide turnsters te pieken. Er is veel tijd gestoken in de vloeroefening die op muziek wordt geturnd, dus dan is het altijd mooi als dit tot een goed resultaat leidt. Alicia wist zelfs eerste te worden op dit onderdeel. Ook Jiska behaalde een prima plaats op dit toestel. Zij is op dit toestel erg vooruit gegaan en dat zagen we terug in de punten. Zij werd 5e. Sprong blijft voor Jiska een enorme hobbel… Ze vindt het moeilijk en spannend, maar wat heeft ze het goed gedaan. De laatste training voor de wedstrijd is het niet gelukt om zelfstandig over de pegasus te gaan en ook tijdens het inspringen ging het moeizaam. Maar toen het moment daar was om daadwerkelijk voor de punten te springen, wist ze twee handstandoverslagen te laten zien. Knap dat je dan op het juiste moment weet te pieken! Alicia heeft haar knie overbelast en daarom is er gekozen om met trampoline te springen i.p.v. plank. Ook zij wist twee goede sprongen te laten zien. Het laatste onderdeel was brug. Helaas viel Jiska met het ophurken en kreeg daarvoor een aftrek van een hele punt. Vallen… ’t zijn altijd dure foutjes. Ze heeft verder haar oefening zo goed mogelijk geturnd en wist nog 11e te worden op dit toestel. Voor Alicia blijft brug niet het meest favoriete onderdeel, omdat dit voor haar het moeilijkste onderdeel is. Er is dit seizoen hard getraind om hier verbetering in te krijgen en dat is gelukt. Haar zwaaien zijn veel verbeterd. Hoger en strakker waardoor er nu mogelijkheden zijn gecreëerd voor nieuwe elementen, bijvoorbeeld een salto van brug of ¾ reus. Voor deze wedstrijd was dat nog wat te vroeg, waardoor ze hulp nodig had om in steun op de hoge ligger te komen wat tot een punt aftrek leidde. Alle andere elementen waren wel gelukt, zelfs de buikdraai voorover die nog niet altijd lukt tijdens de training. Een mooie opsteker! Jiska werd 11e op dit onderdeel en Alicia 10e. Uiteindelijk werd Alicia 6e en Jiska 13e van de 15 deelnemers.

De wedstrijd daarna was het de beurt aan Inge en Janine (5e divisie – junior supplement F). Inge is dit seizoen gepromoveerd naar de 5e divisie, dus extra spannend hoe het dan gaat. Voor Inge en Janine begon hun wedstrijd op brug. Beide turnsters zijn op dit onderdeel aan elkaar gewaagd en dat zagen we terug in de punten. Ze turnden precies dezelfde oefeningen. Eén van de eisen is om een kip te turnen. Een erg lastig element… Beiden turnsters beheersen dit element nog niet en zij waren daarin niet de enige. Maar één andere turnster waar ze tegen moesten heeft een kip geturnd…. Dat geeft maar weer aan hoe moeilijk het is om dit element onder de knie te krijgen. Met 0,050 verschil werd Inge 2e en Janine 3e op dit onderdeel. Daarna kwam balk. Inge turnde deze keer op balk niet zo stabiel en zelfverzekerd als we van haar gewend zijn. Het ritme ontbrak en daardoor had Inge veel kleine wiebeltjes. Inge moest helaas ook een val incasseren. De losse rol (koprol zonder handen) lukte net niet waardoor ze naast de balk belandde. Ook andere elementen waren net niet helemaal strak en volgens de vereisten geturnd, waardoor ze eisen miste en hierdoor punten liet liggen wat resulteerde in een 11e plek. Janine wist daarentegen wel stabiel te turnen en zat goed in haar oefening. Geen vallen, maar af en toe alleen een wiebel. Alle elementen zijn gelukt, zelfs de radslag waar ze best tegenop zag. En alle eisen toegekend. Janine wist door haar sterke balkoefening zelfs 1e te worden op dit onderdeel. Op vloer was het voor beiden nog even spannend. De turnsters van S.O.S. zijn niet gewend om op een verende vierkante vloer te turnen, dus van te voren hebben zij (en ook de andere turnsters) zich hier wel een beetje druk over gemaakt. Als je een tumblingbaan gewend bent dan kan een vierkante vloer nog wel eens tegenvallen, omdat deze minder veert. Als je dan salto’s en/of flikflakken in je oefening hebt zitten, dan is het even spannend of dat op zo’n vloer ook allemaal zo makkelijk gaat. Er werden allerlei aanpassingen achter de hand gehouden voor het geval dat. Gelukkig viel het reuze mee en hebben Inge en Janine gewoon kunnen laten zien wat ze bedacht hadden. Janine turnde een mooie arabier-flikflak-salto in haar oefening en Inge een keurige arabier-salto. Janine wist ook op dit onderdeel een 1e plaats te bemachtigen. Inge was even de weg kwijt in haar oefening. Gelukkig wist ze het enkele seconden later weer goed op te pakken en heeft ze haar oefening nog gewoon verder kunnen turnen. Inge werd 12e op vloer. Het laatste onderdeel was sprong. Voor beiden geen probleem. Janine werd 2e en Inge 7e. Tijdens de prijsuitreiking bleek Janine 1e te zijn geworden van de 14 turnsters. Een knappe prestatie! Inge werd netjes 6e en heeft hiermee zeker laten zien dat ze goed kan meekomen in de 5e divisie!

In de laatste wedstrijd deze dag kwam Annelot (6e divisie -senior supplement F) in actie. Ze begon haar wedstrijd op balk wat voor Annelot wel een hobbel is tijdens zo’n wedstrijd. Moeilijk en spannend… Annelot turnde wat onzeker op balk waardoor elementen niet allemaal even goed uit de verf kwamen. Helaas zijn daardoor elementen en eisen niet toegekend. Een val bij de losse rol zorgde ook nog eens voor een aftrek van 1 punt. Al met al niet de start van de wedstrijd waar Annelot op had gehoopt. Snel vergeten en verder naar het volgende onderdeel de vloer. Op vloer moest Annelot weer een hobbeltje nemen. Eén van de eisen is een salto. Tijdens de trainingen lukt het Annelot niet altijd om met de landing te blijven staan en dat is op een tumblingbaan, dus ze vreesde door de mindere vering dat het nu nog moeilijker zou zijn. Maar niets was minder waar. Tijdens het inturnen ging dit goed en ook tijdens de wedstrijd bleef Annelot staan. Ook haar overslag-arabier werd beter doorgeturnd en ook haar sprongen waar netjes. Het leverde haar een 2e plaats op. Op sprong ging het tijdens het inturnen even mis. Ze kwam niet helemaal goed uit en daarom kwam ze niet goed over de pegasus. Even schrikken, maar Annelot herpakte zich erg snel en sprong meteen weer. Toen ze daarna voor de punten mocht springen, ging de eerste sprong goed! Bij de 2e sprong kwam Annelot niet goed uit en rende ze langs de plank. Deze had ze niet aangeraakt en daarom mocht ze nog een keer een poging wagen. Wel met een aftrek van 1 punt voor de 2e aanloop, maar het lukte Annelot nu wel om tot een sprong te komen. En dat is belangrijk. Annelot werd 8e op sprong. Het laatste toestel was brug. Annelot weet niet alle eisen te turnen en laat daarmee punten liggen. Ophurken is er uitgelaten, omdat deze nog niet altijd lukt. Ook tijdens het inturnen niet en daarmee wordt voorkomen dat ze bij een val een punt aftrek krijgt. Verder wist Annelot wel mooi te zwaaien, een goede ¾ reus te turnen en is de wegzet salto gelukt. En op dat laatste is pas sinds een paar weken geleden voor het eerst echt goed op geturnd, omdat eerst voor een andere afsprong zou worden gegaan. Op dit onderdeel kan nog het één en ander verbeterd worden, zodat wellicht de volgende wedstrijd meer eisen toegekend kunnen worden. Annelot werd 9e op dit onderdeel en werd uiteindelijk in het eindklassement 9e van de 11 deelnemers.

 

[URIS id=1718]

Reacties zijn gesloten.