Een succesvolle dag voor de 6e divisie!

Zaterdag 9 februari turnden de 13 turnsters uit de 6e divisie hun eerste plaatsingswedstrijd in Didam. Nadat op 19 januari de wedstrijd helaas niet door kon gaan, was het na wat extra weken voorbereidingstijd nu eindelijk zover. Voor velen extra spannend, want dit was hun eerste officiële wedstrijd. Het was een geslaagde dag waarbij iedereen op welk vlak of onderdeel dan ook zichzelf heeft weten te overtreffen, waarbij er podiumplekken zijn behaald, maar bovenal er veel plezier en gezelligheid is geweest met iedereen en is genoten van alleen al het meedoen aan deze wedstrijd.

De eerste wedstrijd van die dag was het de beurt aan de vier turnsters uit jeugd 1 D3; Lindy, Nina, Mathilde en Tyeisha. Voor Mathilde, die na de zomervakantie is gestart bij de selectie, was het extra spannend, want dit was haar eerste officiële wedstrijd. Helaas voor Mathilde liet zij op het eerste toestel (sprong) al meteen veel punten liggen door de eerste sprong niet uit te voeren. Ze kwam niet uit met de aanloop en kon hierdoor geen sprong maken. Dat is balen, maar ze kon zich goed herpakken en maakte de 2e sprong wel. Ze wist op het volgende toestel te pieken en een super mooie brugoefening te turnen. Dit was haar beste onderdeel en werd hierop 8e. Knap gedaan! Lindy haar beste toestel was sprong. Ze werd zelfs 4e op dit onderdeel! Op balk ging het even allemaal niet zoals gehoopt…. Dat was flink balen, want Lindy kan echt leuk turnen op balk. Met drie vallen mis je al snel veel punten en als dan ook elementen niet gaan zoals ze anders gaan en je D-score laag uitvalt ontkom je er bijna niet aan dat je niet meer mee kunt komen met de concurrentie. Lindy heeft op alle andere toestellen eruit gehaald wat erin zat en hiermee de schade weten te beperken. Nina turnde een relatief stabiele wedstrijd.  Ze wist sterk te turnen op vloer en werd hier zelfs 3e. Een mooie prestatie! Tyeisha wist een goede wedstrijd te turnen. Ze werd zelfs 1e op sprong. Met twee vallen van balk toch nog 4e op dit toestel worden laat wel zien dat Tyeisha erg netjes heeft geturnd. Tyeisha mocht het brons in ontvangst nemen; een verrassing voor iedereen. Met twee vallen van balk en een val op brug hadden we dat niet meer verwacht. Dit biedt dus ook zeker perspectief voor de volgende wedstrijd. Nina werd uiteindelijk 9e, Lindy 15e en Mathilde 20e.

De tweede wedstrijd was het de beurt aan Hellen (jeugd 2 H). Dit jaar turnt zij voor het eerst met keuze oefenstof wat inhoud dat je als turnster zelf, volgens bepaalde eisen, je oefeningen mag samenstellen. Hellen turnde een erg goede wedstrijd; aan alle eisen voldaan, alle elementen geteld en netjes geturnd. Het enige wat mis ging was eigenlijk het ophurken waarbij ze viel. Haar beste toestel was sprong waar ze als enige turnster met plank een overslag over de pegasus sprong. Maar ook op balk en vloer eindigde ze ook. Hellen werd 4e! Omdat Hellen oorspronkelijk tegen meer dan 30 turnsters moest doen ze vaak ook een medaille voor de 4e plaats en deze had Hellen gewonnen!. Maar aan het einde van de dag bleek dat de sprongscores voor de turnsters met keuze oefenstof niet juist waren ingevoerd. Dit had gevolgen voor de einduitslag en voor het podium van deze wedstrijden. De dag na de wedstrijd werden de gecorrigeerde uitslagen bekend gemaakt en Hellen bleek geen 4e , maar zelfs 3e te zijn geworden. 😊

De derde wedstrijd waren de pupillen 1 D3; Anne-Ruth, Esmée H., Esmée V. en Imke aan de beurt en in de andere baan turnde Jiska (junior H). Voor de vier pupillen was het ook hun eerste officiële wedstrijd, dus ook voor hen extra spannend. De vier zijn aan elkaar gewaagd en turnden allemaal een stabiele wedstrijd. Er zijn door de meiden geen grote fouten gemaakt en hebben alle vier het beste van hunzelf laten zien. Knap als dat lukt op zo’n eerste wedstrijd! Esmée V. en Imke wisten allebei te pieken op balk. Imke werd op dit toestel zelfs 1e en Emsée V. 2e. Wat ontzettend knap!  Emsée H. haar beste toestel was brug waarop ze 6e werd en mooie zwaaien liet zien. Anne-Ruth wist op alle toestellen hoog te eindigen. Met een 4e plaats op sprong, balk en vloer en een 3e plaats op brug mocht zij de gouden medaille in ontvangst nemen. Esmée H. werd uiteindelijke 6e, Esmée V. 8e en Imke 10e van de 18 turnsters. Dit belooft wat voor de toekomst, want met zo’n vijf maand training al zo presteren is erg knap!

Jiska turnde op vloer erg sterk en wist haarzelf op dit onderdeel op alle fronten te overtreffen. Ze turnde hier de netste oefening van al haar concurrenten en werd mede door haar hoge D-score op vloer 1e. Een hele mooie prestatie van Jiska! Sprong en balk blijven altijd een heikel puntje. Er is gekozen voor een makkelijkere sprong, maar hierdoor laat je automatisch wat punten liggen op de concurrentie. In de uitvoering heeft Jiska weinig aftrek gekregen, dus wist zo de schade te beperken. Op balk heeft Jiska helaas veel aftrek gekregen voor de uitvoerig/netheid en zijn ook niet alle eisen toegekend. Dat is jammer, want er is door haar erg hard op dit toestel getraind. Op brug heeft Jiska alles eruit gehaald wat er in zat en turnde zij een mooie oefening. Uiteindelijk werd Jiska 8e.

De laatste wedstrijd van die dag was het de beurt aan Tessa (pupil 2 D3) en Annelot en Alicia (senior F). Ook Tessa zit sinds de zomervakantie bij de selectie en ook voor haar was dit haar eerste wedstrijd. Tessa wist een mooie brugoefening te turnen. De hol/bol beweging die de nog niet helemaal stabiel is, ging nu ook goed en de andere elementen werden ook mooi geturnd. Ze turnde haar beste oefening van deze wedstrijd op dit toestel en werd hierop 15e. Op balk zag ze erg op tegen de koprol en tijdens het inturnen durfde ze deze ook niet alleen. Super stoer is het dan dat ze deze met de wedstrijd gewoon helemaal alleen heeft gedaan. Op de andere toestellen mist Tessa nog moeilijkheid, een correcte technische uitvoering en netheid, maar dat is ook niet raar als je nog niet zolang traint. Voor de volgende wedstrijd gaan we hieraan werken. Tessa werd uiteindelijk 25e.

Annelot en Alicia (senior F) zijn al echte ervaringsdeskundigen op het gebied van wedstrijdturnen. Beiden turnen al jaren. De dames begonnen op sprong. Helaas ging de sprong bij Alicia niet zoals we van haar gewend zijn. Dat was wel even een domper, want zo begin je je wedstrijd toch niet helemaal lekker. Bij Annelot ging de sprong zoals verwacht en zoals ze hem eigenlijk ook altijd uitvoert tijdens de trainingen. Er zit nog een grote aftrek in haar benen en we hopen dat we die er na jaren nog eens een keertje uit gaan krijgen haha. Brug blijft voor beiden een puntje. Het is daarom van te voren altijd goed redeneren en afwegen hoe we de oefeningen in elkaar zetten om grote aftrekken te voorkomen. En soms moet je dan een risicootje nemen, zoals bij Annelot. Haar ophurken moest lukken, anders zou ze te weinig elementen hebben en hierdoor risico lopen op een aftrek van twee hele punten. Top, dat het tijdens de wedstrijd gewoon is gelukt! De dames weten niet te voldoen aan alle eisen op brug, maar tijdens de wedstrijd bleek al wel dat de concurrentie dat ook niet lukte. Als het ware ga je dan al weer gelijk op. Alicia redde het niet om zelfstandig in steun op de hoge ligger te komen waardoor de trainster moest helpen en haar dit een aftrek opleverde. Op balk moest Annelot helaas een val incasseren en turnde ze niet helemaal zo stabiel waardoor haar dit veel kleine aftrekken opleverde. En dan gaat het hard…. Helaas, niet helemaal de oefening en uitvoering zoals gehoopt. Alicia wist op dit toestel goed te presteren en werd hier 1e. Het laatste onderdeel was vloer. Oei, die flick-flack was toch wel even spannend voor Annelot. Niet gewend om deze op een verende vloer te turnen en dan is het heel begrijpelijk dat het spannend is om deze alleen uit te voeren. Een hele overwinning voor haar dat ze deze tijdens de wedstrijd alleen heeft uitgevoerd! Super knap als je in een wedstrijd over die drempel heen weet stappen! Alicia turnde een prachtige oefening en dit werd door de jury beloond en werd 1e op dit onderdeel. Tijdens de prijsuitreiking bleek dat Alicia 2e was geworden. Maar zoals eerder in dit verslag is aangegeven zijn de scores een dag na de wedstrijd nog opnieuw berekend. Helaas voor Alicia is zij nu een plaatsje gezakt in het klassement en is zij nu 3e. Maar Alicia had het na haar sprong al helemaal niet meer verwacht, dus elke medaille was een enorme verrassing. Annelot werd uiteindelijk 6e.

Reacties zijn gesloten.