Turnsters in de finale 6e divisie!

Onderaan dit bericht zijn de foto’s!

Eindelijk was het dan zaterdag 13 mei: de finale van de 6e divsie Gelderland Midden in Ede. Alicia, Inge, Lieke, Lindy en Malou wisten namens S.O.S. een plekje in deze finale te bemachtigen. Dat is al een knappe prestatie op zich aangezien alleen de beste turnsters mochten doorstromen en dit ook nog eens een kleine selectie is. Er is lang naar dit moment toegeleefd en hard voor getraind, dus oooooh wat was het spannend dat je het dan nu waar moet maken.

Inge, Lieke en Malou waren ingedeeld in de 2e wedstrijd die dag. Een gelukje, want nu hoefden we iets minder vroeg van huis hihi. Lieke en Malou begonnen hun wedstrijd op balk. Daar waren ze allebei best blij mee, want dan heb je dat lastige toestel maar gehad. Er is door beiden hard op dit onderdeel getraind, want hier viel nog wel het één en ander aan te verbeteren. Er is voornamelijk gewerkt aan stabiliteit, afwerking en aan het verbeteren van de zweefstand en arabesque. Met name de zweefstand was nog wel eens een obstakel, omdat deze niet hoog en lang genoeg werd aangehouden en niet stabiel kon worden geturnd. Dit leverde nog wel eens de nodige aftrek op.
Malou moest als 2e turnster startten op balk. Het inturnen ging bij haar niet vlekkeloos. Malou had nog niet helemaal de juiste concentratie te pakken en had wat last van zenuwen. Elementjes waren niet helemaal stabiel en ze viel tijdens het inturnen al een paar keer van balk. Ja, dan begin je toch niet helemaal vol zelfvertrouwen aan je wedstrijd. Lichte paniek sloeg bij Malou toe toen ze stond te wachten op het teken van de jury. Ze wist spontaan haar oefening niet meer. Oh oh! Nog snel werd even mondeling de hele oefening doorgenomen en toen moest het toch echt gebeuren. Malou wist ons heel erg te verrassen. Ze startte heel stabiel en turnde super strak! Dit was zeker haar strakste balkoefening ooit. Helaas sloeg ze haar twee sprongen over, dus moest de trainster snel even ingrijpen en het voorzeggen om een nog grote aftrek te voorkomen. Ze werd uiteindelijk 6e op dit onderdeel. Lieke turnde ook sterk op balk. Waar ze voorheen nog veel moeite had met stabiliteit op de balk, turnde ze deze finale erg stabiel. Maar één grote wiebel, maar verder keurig. Ook voor Lieke was dit zeker één van haar beste balkoefeningen ooit. Knap als je dat in een finale kan laten zien, omdat het toch wel stukje spannender is. Lieke wist zelfs 3e op dit onderdeel te worden.
Op vloer turnden ze allebei weer sterk. Helaas draaide Lieke met de halve draai de verkeerde kant op. Een dure fout, die haar minstens 1,3 punten aftrek opleverde. Dat was ongelooflijk jammer, want ze kelderde hiermee een stuk in klassement. Verder turnde ze een keurige oefening, dus dat is dan wel even zuur. Ze werd op dit toestel 23e. Malou turnde ook een nette oefening en wist een 6e plek te bemachtigen. Daarna was het de beurt aan sprong. Ook dit onderdeel was voor de dames geen probleem. Ze lieten allebei 2 keurige handstandplatvallen zien. Malou werd op dit onderdeel 15e en Lieke 9e. Als laatste was hun favoriete onderdeel aan de beurt: de brug. Hier kunnen de dames echt schitteren. Omdat ze allebei zo sterk zijn, kunnen ze zich met gemak om de ligger heen trekken. Dat wil de jury altijd graag zien. Zo kun je ook een mooie strakke oefening laten zien. En dat deden ze zeg! Met maar 0.100 punt verschil van elkaar werd Malou 4e en Lieke 3e.

En dan de prijsuitreiking. Lieke en Malou hebben allebei een keurige en stabiele wedstijd geturnd, dus van een mooie eindscore waren we al wel zeker. Het werd vooraf al wel duidelijk dat ze beiden geen kans maakten op een podiumplekje. Door het voorzeggen op balk bij Malou en de aftrek voor halve draai op vloer bij Lieke, hebben de dames kostbare punten verloren. In een finale waar de punten zo dicht bij elkaar liggen ga je het dan helaas niet redden. Maar wat kunnen Lieke en Malou trots zijn. Voor de eerste keer een finale turnen en het dan zo doen is echt super knap! Malou werd uiteindelijk 6e en was dus erg dicht in de beurt. Lieke werd ondanks haar dure fout op vloer, toch nog netjes 13e van de 24 turnsters. Echt een hele knappe prestatie van Lieke en Malou, maar toch een klein beetje zuur als je erachter komt dat je (allebei) richting de 3e plek was gegaan zonder dit foutje.… 😉

Deze wedstrijd was het ook de beurt aan Inge. Na twee keer goud meegenomen te hebben in de plaatsingswedstrijden, was Inge een terechte deelneemster aan deze finale. Haar wedstrijd begon op sprong. Inge liet twee mooie overslagen zien over de pegasus. Net als vele andere turnsters uit haar wedstrijd sprong ze met plank, dus daar kun je dan al geen verschil op maken. Dan moet je echt verschil gaan maken door netjes te turnen. En dat deed Inge. Haar sprongen waren strak, alleen de landingen waren niet helemaal perfect waardoor ze wat punten misliep. Ze werd 6e op dit onderdeel. Daarna was het de beurt aan brug. Inge kan goed turnen op brug. Ze kan alle elementen goed uitvoeren, maar qua netheid schort het er soms aan. Ook deze wedstrijd liet ze daarop wat punten liggen. Ze werd op dit toestel 12e. Daarna was het de beurt aan balk. Op balk liet Inge een super nette oefening zien. Zelfs de netste van alle turnsters uit haar wedstrijd! Dat is altijd leuk om achteraf achter te komen. Inge viel niet van de balk en daardoor maak je al gewoon verschil. Ondanks een hele nette oefening kon Inge niet helemaal tevreden zijn. Twee eisen waren namelijk niet toegekend. Dan loop je al punt mis. Inge maakte een wiebel tussen haar twee sprongen waardoor de verbinding tussen de twee sprongen niet kon worden geteld. Die moeten namelijk doorgeturnd worden. Met het maken van een wiebel doe je dat niet en kan de eis niet toegekend worden. En haar handstand was te laag. Dat is echt jammer, want Inge kan gewoon een hele mooie handstand laten zien. Ze werd uiteindelijk toch nog 7e op dit onderdeel. Het laatste onderdeel was de vloer. Ook een onderdeel dat Inge goed afgaat. Ze turnde ook een goede oefening met veel verbindingen. Inge maakte alleen een duur foutje door haar pirouette te vergeten. Dit koste haar een halve punt. Helaas! Het bleek niet helemaal de finale die we allemaal hadden gehoopt en hadden verwacht. Zo zie je maar weer dat turnen gewoon echt een momentopname is. Inge werd ondanks het mislopen van punten toch nog knap 6e van de 15 turnsters! Super gedaan!

De volgende wedstrijd was het de beurt aan Lindy en Alicia. Alicia moest helaas de finale toch aan haar voorbij laten gaan. Wat ontzettend sneu! We weten allemaal wel dat Alicia nog steeds kampt met vermoeidheidsklachten als gevolg van de ziekte van Pfeiffer. De laatste dagen was ze weer zo moe dat ze het niet zag zitten om helemaal naar Ede af te reizen en de wedstrijd te turnen.

Voor Lindy was het ook haar eerste keer op een finale. Allemaal best wel spannend, maar wat deed ze goed! Ze turnde een stabiele wedstrijd en maakte geen grote fouten. Zo viel ze niet van balk, vergat geen één element en kende alle oefeningen goed uit haar hoofd zodat de trainster niets hoefde voor te zeggen. En als het allemaal best wel spannend is, is dat echt al heel knap! Lindy mist over de gehele linie nog wat moeilijkheid, waardoor we van te voren al wel wisten dat ze niet met de top mee zou kunnen komen. In een finale weet je dat iedereen voor de meeste moeilijkheid gaat. Als je daar dan niet in mee kunt komen, mis je op voorhand al punten. Daarentegen kan Lindy wel heel erg netjes turnen, dus daarmee heeft ze wel weer voorsprong op andere turnsters. Lindy begon haar wedstrijd op brug. Ze turnde een prima oefening. Alle elementen zijn gelukt, alleen qua netheid kon het wat beter.  Ze behaalde een 23e plek. Daarna op naar de balk. Lindy turnde hier een erg stabiele en strakke oefening. Ondanks dat ze moeilijkheid mistte, zoals de handstand en de koprol, werd ze  heel netjes 7e op dit onderdeel. Haar beste onderdeel op deze wedstrijd. Het derde toestel was de vloer. Ook hier weer straks geturnd. Ze turnde een oefening met een moeilijkheid van 4,6. Maar er waren ook turnsters die een oefening lieten zien met een waarde van 5,5. Dan mis je al bijna een punt op een andere turnsters. Dan is het lastig om mee te komen en eindig je op dit toestel al aardig onderaan. Maar dat wil niet zeggen dat het niet goed ging. Lindy liet namelijk echt een keurige oefening zien met een mooie handstanddoorrol waar de laatste tijd hard op getraind is. Ze werd 25e op dit onderdeel. Het laatste onderdeel was sprong. Lindy liet twee goede handstandplatvallen zien en werd beloond met een 10e plek op dit onderdeel. Uiteindelijk werd Lindy 19e van de 29 turnsters. Een super mooie prestatie!

[fb_embed_post href=”null/” width=”null”/]

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.